Szépség ¤ Iszol Te rendesen?!

Részemről a címben olvasható kérdésre a válasz egy nagy, kövér "nem". Amennyire csak vissza tudok emlékezni, az jut eszembe, hogy sose ittam eleget. Nem voltam szomjas, jól elvoltam 2-3 pohár folyadékkal egész napokat és ezzel együtt pisilni is maximum ugyanennyiszer jártam. Most így utólag belegondolva nagy mázlim van, hogy soha semmi bajom nem volt emiatt, mondjuk a vesémmel. Viszont mivel továbbra sem szeretném, hogy bármi ilyen probléma előforduljon, ezért most nagy lépésre szántam el magam - végigcsinálok egy kihívást, melynek a végére remélhetőleg olyan nagyon belejövök majd a vízivásba, hogy többé fel sem fog tűnni, hogy teljesítettem már a napi kvótámat és csak úgy döntöm majd magamba a szükséges mennyiségű vizet. :)
Ehhez a kihíváshoz Netti egyik bejegyzése vezetett el. Ebben a posztban volt egy link, mely egy olyan cikkhez vezetett, ahol tippeket adtak ahhoz, hogyan igyunk több vizet. Az utolsó fogott meg csak igazán, melyben arra biztattak, hogy próbáljuk ki ezt az 1 hónapos kihívást, melynek elején és végén készítünk magunkról egy-egy képet, amiket majd összehasonlítunk az egy hónap letelte után. Máskor is olvastam arról, hogy már csak az elegendő vízivás is milyen csodákra képes a bőrrel és persze az egész szervezettel, de hát hiába, csak nem tudtam magamba erőltetni több liter vizet napról-napra, így egyszerűen csak figyelmen kívül hagytam ezeket a dolgokat. Illetve a többi tippet is olvastam már valamilyen formában máskor, de őszintén szólva nekem egyik sem segített soha. Nem segített, ha mindig a kezem ügyében volt a víz és az sem, ha átlátszó volt a palack, hogy lássam, innom kellene.

Kérdezhetitek, hogy akkor most mégis hogy gondolom ezt a kihívást teljesíteni? Egyszerűen: elhatároztam és kész. Valami kattant bennem annál a mondatnál, hogy csináljak magamról egy képet az elején és a végén. Ugyanis rugalmas bőr ide vagy oda, bizony látom a víz hiányának nyomait az arcomon: száraz részek, karikák, ráncocskák. Az sem segít, hogy nagyon vékony és emellett világos bőröm van, szóval ha lehet, nekem még jobban oda kellene figyelnem arra, hogy megfelelően hidratáljam a bőrömet belülről. Mert kenhetek rá akármit, ha belülről nem táplálom és hát azt is tudjuk, hogy egy mesterségesen előállított valami sosem ér a nyomába egy olyan alapvető, természetes dolognak, mint a víz, mely a testünk tömegének több, mint felét adja.


Ha minden jól megy, a rendes vízivás olyan pozitív dolgokat fog előidézni, mint például a bőr egységes, egészségesebb kinézete, piros vagy száraz részek nélkül, a szem alatti karikák halványulása vagy a ráncocskák eltűnése. Nekem pedig pontosan erre van szükségem most! De azért csak joggal motoszkál mindenkiben továbbra is a kérdés, hogy mégis hogyan tudok most egyik napról a másikra annyival több vizet meginni, ha eddig folyamatosan küzdöttem ezzel?

Először is: folyamatosan lebeg előttem a cél. Remélem ez továbbra is így lesz, ha meg nem, akkor megnézem a magamról készített képet. :D Másodszor: még gondolkodok, hogy melyik lesz a jobb, folytatni ezt, amit elkezdtem, azaz, hogy minden órában kimegyek a csaphoz vagy pedig palackból töltöm újra a poharam. Előbbi mellett szól az, hogy így legalább biztosan felkelek kicsit megmozgatni a végtagjaimat, ami ugye nem hátrány irodai munka esetében, utóbbi mellett pedig az szól, hogy egy vicces vagy cuki palack már a kedvemet is feldobná, ahányszor csak ránéznék. Lehet egybeolvasztom majd e két lehetőséget és végül egy szuper kis palackból fogom töltögetni a vizet, miközben sétálok is egy kicsit. :D

Ami még fel szokott merülni problémaként, hogy a víz olyan semmilyen. Unalmas, nem finom, így pláne nem kívánja az ember. Szinte szerencse ebben az esetben az, hogy válogatós vagyok, mert így kénytelen lettem szeretni a vizet és ezerszer szívesebben iszom, mint sok más dolgot. Hogy értsétek: nem szeretem a szörpöket, a rostos dolgokat, de a szűrt gyümölcsleveket sem igazán, a szénsavas dolgokat, az energiaitalokat, az üdítőket sem (egyetlen kivétel a kóla), a gyárilag ízesített vizeket vagy az ice teákat. De ha belegondolok ez összességében talán nem is baj, elvégre a legtöbb üdítő - legyen szó akár gyümölcsléről - tele van cukorral és egyéb, nem éppen egészséges dolgokkal. Szóval túl sok választási lehetőségem nem maradt, így könnyen került a víz az első számú helyre nálam. :D Amit ezen kívül szívesen iszok, de amikkel ugyanakkor csínján kell bánni azok a teák és a tej, tejes dolgok, mint a kakaó, forró csoki. Kávét pedig csak nagyon ritkán iszok, havonta maximum egyszer. Illetve említettem előbb, hogy a kóla az jöhet, ezt szeretném is visszább venni, mert azért hétvégente mindig lecsúszik pár pohárral belőle.

Az előbb írtam, hogy az ízesített vizeket sem szeretem, jobban mondva a gyárilag ízesített vizeket. Mivel tisztában vagyok vele, hogy óriási különbség van a mesterségesen ízesített és a saját magunk által, valódi dolgokkal ízesített ételek, italok között, ezért még nem szeretném az ízesített vizekkel kapcsolatos negatív tapasztalataim miatt elvetni azt a lehetőséget, hogy házilag készítsek mondjuk valamilyen gyümölccsel ízesített vizet és azt kipróbáljam. Sok helyen olvasni a citromos víz jótékony hatásairól, de ugyanúgy olvastam a káros hatásairól is, ami logikus, hiszen egy savas dologról beszélünk. Utánaolvasva a dolognak, amire figyelni kell, ha semmiképp sem akarunk lemondani a citromos vízről: ne langyos vízzel kombináljuk, mert az erősíti a káros hatását, ne egész nap azt igyuk és az is jó, ha nem minden nap isszuk, hanem mondjuk kétnaponta reggel egy pohárral. A savas dolgoknál egyébként arra kell még figyelni, hogy minél kevesebb ideig legyenek a szájban, erre mondjuk jó megoldás lehet a szívószállal történő ivás, ami viszont a ráncoknak nem kedvez - ördögi kör ez. :) De szerencsére akkor sincs senki elveszve, ha lemond a citromos vízről, mivel rengeteg egyéb alternatíva létezik, szerintem majd én is ki fogok próbálni néhány gyümölcsöt vagy zöldséget!


Ha eldöntöttük a sima vagy ízesített víz kérdését, akkor mellé nem ártana tudni, hogy mennyit is kell ebből meginnunk egy nap. Egy átlagos, normál testalkatú nőnek kb. 1,5 - 2 liter vizet kell meginnia egy nap (ennél egyébként több vizet veszünk fel egy nap során, mivel ehhez még hozzájön a más italokban és az ételekben lévő víz is, ami kb. 0,5-1 litert ad ki összesen, valamint az emésztés során is keletkezik víz). Persze azért nem ilyen egyszerű a dolog: ha valaki sportol vagy fizikai munkát végez, akkor máris emelkedik ez a mennyiség. És persze ha melegebb van, akkor szintén többet kell inni, hiszen a testünk is többet veszít ilyenkor az izzadás révén. Így marad egyensúlyban a folyadékháztartás (annyit veszünk fel, amennyit leadunk), ami az egyik legfontosabb dolog, ha a szervezetünkről van szó. Az izzadással, légzéssel és ürítéssel együtt egyébként kb. 2,5 liter vizet veszít a szervezet egy nap folyamán. Viszont nem csak az lehet rossz, ha ez az egyensúly a túl kevés vízfogyasztás felé billen el, hanem az is, ha túl sokat iszunk.

Furán hangozhat, de bizony akár még halálhoz is vezethet a túlzott vízfogyasztás. Nyilván ilyen szélsőséges esethez szélsőséges körülmények kellenek, például ha hirtelen iszunk nagyon sokat. Ilyenkor a sejtek megpróbálnak minél több vizet lekötni, hogy a szervezetben a nátriumot megfelelő szinten tartsák (ez a szervezet egyik fő alkotóeleme és ezt tudja úgymond kimosni a túl sok víz), ami által megduzzadnak, mely az agysejtek esetében végzetes lehet. Nem szabad tehát félvállról venni egyik esetet sem és mint mindenhol, itt is az arany középutat kell megtalálni. Egyébként jó ötlet lehet csapvíz helyett vagy mondjuk olykor azt felváltva, alacsony ásványi anyag tartalmú (a magasabb ásványi anyag tartalmú víz rendszeres fogyasztása sem kedvező - arany középút!) palackozott vizet inni, így hozzájárulva ahhoz, hogy biztosan megfelelő szinten tartsuk a nátriumot a szervezetünkben. Továbbá érdemes rendszeresen eljárni például vérvételre, ahol egyúttal a vizeletvizsgálatot is elvégzik, így egyből egy szinte teljes képet kaphatunk az állapotunkról.

Pl.: 60kg az 132font, tehát 132/2=66, majd 66/8=8,25 pohár vizet kell kb. meginni

A vizeletből egyébként már mi magunk is tudunk egy dologra következtetni: arra, hogy nem vagyunk-e dehidratáltak. Amennyiben ugyanis az túl sötét, akkor máris gyanakodhatunk, hogy nem ittunk eleget, ellenben ha halványsárga, akkor nincs ok az aggódásra. Nézzünk néhány másik okot is, ami kiszáradásra utalhat. Ha például azt érezzük, hogy szomjasak vagyunk, az máris erre utal, de a kiszáradt ajkak is lehetnek ennek az előjelei. De a folyamatos fáradtság, kedvetlenség, sűrű fejfájás is mind-mind jelezhetik, hogy több vízre lenne szükségünk. Illetve amit még egészen az elején írtam, vagyis az arcbőr fakó színe, kisebb, állandóan jelenlévő ráncok, sötét karikák is mind több vízért kiáltanak.

Ha minden jól megy tehát, akkor e fentebbi dolgoktól hamarosan elbúcsúzhatok. Már harmadik napja teljesítem a szintet, azaz iszok minden órában, bent az irodában, ez kb. 2 decit jelent óránként és nem megterhelő, tényleg csak elhatározás kérdése (egyedül a gyakoribb pisilés készít ki engem, aki eddig 8 óra alatt egyszer vagy kétszer ment ki :D). Továbbá ehhez jönnek még hozzá az otthoni ivások. Erről jut eszembe: otthon érdemes felkelés után rögtön egy pohár vízzel indítani a napot, főleg akkor, ha éjszaka nem ittunk. Én nem szoktam, mivel úgy alszom végig az éjszakákat, mint akit leütöttek, szóval alaposan kiszáradva szoktam ébredni. Ezt megerősítették nemrégiben, mikor is hasi, medencei és vese ultrahangon voltam (szerencsére minden perfekt), ahová ha megyünk, előtte egy órával meg kell inni fél liter vizet (nem volt egyszerű :D), hogy a hólyag tele legyen. Az enyémben alig volt folyadék, holott megittam a kért mennyiséget. Azt mondta a doktornő, hogy egyszerűen csak felszippantotta a szervezetem, mert szüksége volt rá a vízmentes éjszaka után. De nem csak ébredéskor, hanem lefekvés előtt is érdemes legurítani egy pohárral, valamint az étkezések előtt és után is egy fél órával.

Természetesen a bejegyzésben leírtakat nem kell szentírásnak venni! Nem vagyok szakértő, egyszerűen csak sok mindent elolvastam a témával kapcsolatban és logikusan, illetve józan paraszti ésszel végiggondoltam. Nyilván csak előnyömre válhat, ha napi 5 decinél többet iszom egy nap és az is nyilvánvaló, hogy a víz - megfelelő mennyiségű fogyasztása - kívül-belül csak jótékony hatásokat eszközöl a szervezetben. :)

Egy szó, mint száz, remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést és nagyon örülnék, ha elolvashatnám a Ti véleményeiteket, tapasztalataitokat is! Ne féljetek tehát kommentben írni arról, hogy Ti mennyit isztok, milyen trükköket ismertek ahhoz, hogy növeljétek az elfogyasztott víz mennyiségét. Vagy ha például van itt olyan, aki régen keveset ivott, de azóta már sikerült feltornáznia a napi mennyiségét a szükségesre, akkor tőle szívesen hallanám, hogy milyen változásokat vett észre magán!

6 megjegyzés:

baboo írta...

Szió,
nagyon szuper, amit eldöntöttél, gratulálok hozzá! :)

Valóban nagyon fontos az elegendő vízivás, azok miatt is, amit írtál és a méregtelenítés miatt is. Sokan nekiállnak különböző kúráknak, de elfelejtik, hogy ha nincs, ami kimossa a szervezetükből a méreganyagokat, megette a fene az egészet.

Nekem sokat segített a fogyásban, sokkal szebb lett a bőröm és már nem kihívás napi 5l tiszta!! vizet meginni. Annyit kiegészítésként, hogy orvosok szerint a testsúlyodnak megfelelően 20kg után érdemes számolni 1 l vízzel egy átlagos napon. Persze nyáron, sport, erős fizikai munka miatt ennél több szükséges, de én mindenkinél ott kezdem, hogy nap 2,5 l minimum. Sokan ilyenkor nagy szemekkel néznek rám, hogy ők nem szomjasak. Na igen, ha az ember már szomjas, az régen rossz jel. A mai csili-vili fogfehérítős fluoros fogkrémek annyira kinyírják a szájban lévő receptorokat, hogy nem érezzük kellő időben a szomjúságot. Ezért szó szerint újra meg kell tanulnia innia az embernek. :) Sok sikert hozzá Neked is, tényleg látni fogod a különbséget!!

bokorbogi93 írta...

Kitartást kívánok! Én próbáltam már android telefonos programot , a szobatársaim kikészültek tőle, mert kb. óránként csipogott. :))
Most már nem használok, de azért próbálok figyelni az ivásra. Az a baj, hogy nagyon szeretem a bubis vizet, viszont nekem a veséim miatt nem szabadna innom. Egyelőre nem tudok lemondani róla. Azzal nyugtatom magam, hogy legalább megvan a napi adag víz még ha szénsavas is.

Réka írta...

Én nagyon szeretem a vizet, az első fogyókúrám óta (2012) nem okoz problémát a megfelelő folyadékbevitel. Korábban úgy vettem rá magam az ivásra, hogy egy fél literes üveget magam mellé tettem, ha elfogyott, újratöltöttem. Simán összejött a napi 2-2,5 l. Ma már másfél literes palackkal játszom el ugyanezt, nyári napokon a 2*1,5 l simán elfogyott a 8 óra alatt. Nekem valahogy az otthoni ivás nem megy, hétvégéken mindig kevesebbet iszom...ilyenkor jön az a csel, hogy a másfél literes kancsóba citromos-gyömbéres vizet készítek, ez jobban fogy, mint a sima víz (hétköznap egyáltalán nem igénylem a citromos vizet). Ami szembetűnő változás, hogy mióta rendesen iszom, nem használok testápolót, pedig régebben rengeteg tubust elfogyasztottam. Ami még vicces sztori, hogy a munkahelyem veszélyes jellege miatt félévente pisimintát kell adnunk, nálam már kétszer kellett ismételni, mert annyira híg volt, hogy nem tudtak belőle lényegében semmit meghatározni. Legutóbb már külön kiemelték, hogy én ne igyak annyit, amennyit szoktam :) :P

Elíz írta...

baboo: Köszi, remélem kitart a lelkesedésem, de igazából rájöttem, hogy nem is olyan nehéz ez, szóval szerintem nem lesz gond! :) Igen, olvastam arról is, de pl. a fentebbi számolós módszer is szimpatikusabb nekem, miután nagyon sok helyen olvastam arról, hogy mennyit is javallott akkor pontosan innia egy egyénnek. Mondjuk még ez sem illik mindenkire nyilván, hiszen egyénfüggő pl. az, hogy ki mennyit izzad. :) Mindenesetre a több víz (bizonyos mennyiségig) csak jót tehet velünk! :) 5 liter?! Gratu hozzá, na mondjuk én annyit nem tudnék meginni :D A változásokat meg alig várom! :)

Bogi: :D Én igazából a gép óráját nézem, érdekes, mert azt hittem nehezebb lesz, mondjuk eltelik 2 óra és akkor kapok észbe, hogy "jajj, nem ittam", de nem így lett szerencsére. :) Mondjuk lehet azért megy ez könnyen nekem, mert mindig nagyon várom már, hogy legyen vége a melónak. :D Hűha, hát, igen, végülis legalább iszol eleget, csak ha nem szabad, akkor tényleg érdemesebb lenne valamilyen alternatívát találni! Szurkolok! :)

Réka: Én is tettem magam elé, kb. érintetlenül végigállta ott a napot. :D Még azt nem tudom, nálam mennyire fog a hétvége kibabrálni velem, de remélem, hogy akkor is sikerül majd meginnom az elegendő mennyiséget :) De jó, az nekem is jól jönne :) Huh és az mennyi napi mennyiség mellett? :O

Dii írta...

Nekem olyan elképzelhetetlen, hogy valaki küszködik a folyadékbevitellel, ugyanis én azon 'szerencsések' közé tartozom, akik gondolkodás nelkül megisznak napi legalább 2 liter folyadékot, ami általában víz és tea (sima, cukrozatlan). De tök jó, hogy elhatároztad magad, majd kíváncsi lennék az előtte-utána fotóra :)

Oszlánszki Marcsi írta...

Nagyon jó, hogy írtál erről! :)
Én is azok közé tartozom, akik víz nélkül hamar elhervadnak.
Remélem sikerül Neked is rászoknod a vízre! ;)

Megjegyzés küldése