Design lámpabúra...

...saját kezűleg! Bizony, jól olvastátok. Egészen pontosan egy ilyet készíthettek könnyedén, kevés pénzből:

Moooi Random Light cirka 100.000 Ft-ért.




Biztos láttátok már korábban is, mivel megjelenésekor hatalmas sikert aratott és az emberek gyorsan rájöttek, hogyan lehet saját kezűleg elkészíteni, amivel csak még jobban fokozódott a népszerűsége. Ha eddig mégis úgy voltatok vele, hogy biztos bonyolult, akkor most olvassatok tovább!
A kellékek:
- kerek lufi vagy labda
- 1-2 gombolyag pamutfonal
- tapétaragasztó
- vazelin
- műanyag dobozka
- alkoholos filc
- gumikesztyű
- újságpapír
Vegyük fel a kesztyűt és biztosítsuk a terepet újságpapírral. Fújjúk fel a lufit akkora méretűre, amekkora búrát szeretnénk. Használhatunk ladbát is, de csak akkor ha nem bánjuk, hogy esetleg ki kell lyukasztani. (Ki is lehet engedni belőle a levegőt, de még ekkor sem biztos, hogy egészben ki tudjuk szedni majd a lyukon.) Ha a lufit választjuk legjobb, ha madzaggal felakasztjuk valahova, így könnyebb lesz dolgozni vele és a lufi szája, ezáltal pedig a búra tetején lévő lyuk is garantáltan a tetején lesz. Amekkora lyukat szeretnénk a tetejére (ez a későbbiekben fontos, mikor cserélni kell a villanykörtét) akkora kört rajzoljunk fel rá a filccel. (De csinálhatjuk úgy is, mint a 1. képen, ekkor teljesen betekerjük, majd a végén vágunk egy nagyobb lyukat, ami csak a körtecserére szolgál, mert a vezetéket máshol vezetjük át.) A ragasztót öntsük a tálkába (olyan legyen, amit nem sajnálunk kidobni, mivel tiszta ragacs lesz), majd tegyük bele a fonalat, hogy jól megszívja magát. A lufit/labdát kenjük be vazelinnel (ezt helyettesítjük esetleg kézkrémmel), ez azért fontos, hogy majd biztosan leváljon róla a kész búra. Kezdődhet is az érdemi munka, a fonalat kicsit nyomkodjuk ki, mielőtt körbetekerjük vele a lufit/labdát. Érdemes először függőlegesen, majd vízszintesen haladni (vagy fordítva), így jobban átlátjuk, hogy hol mennyire kell sűrűbben/lazában betekerni még. Ha elfogyott a fonalunk a végét dugjuk be az egyik szál alá. Hagyjuk száradni legalább 1 napot, majd ha megszáradt nincs más dolgunk, mint kilyukasztani a lufit vagy leereszetni/kilyukasztani a ladbát, kiszedni belőle a darabkákat és már kész is vagyunk! Vagyis egy dolgunk azért még van: elhelyezni egy vezeték csupaszon lógó villanykörtés végére, majd gyönyörködni benne!
A lufinál kerekségben és anyagában biztosabb a labda, de drágábbak is, pláne, ha egy nagyobb méretű búrát szeretnénk. A tapétragasztó talán a legdrágább kellék mind közül, de ez sem egy nagy összeg. Vazelint könnyű szerezni és olcsó is. Gombolyagból 1-2 kell, nagyságtól és a búra "sűrűségétől" függ. Akik vezetéket is szeretnének beszerezni, azoknak csak egyet tudok mutatni, hiába kerestem, csak ezt találtam, de a célnak tökéletesen megfelel, passzol a lámpa modern stílusához: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/00067854/#/00067854
Nekem személy szerint nagyon tetszik ez a búra és hogy elkészíhetjük mi magunk is. Mint már említettem korábbi posztokban szeretem az egyszerű, de mégis különleges dolgokat, ez pont ilyen. Bár én most nem tudnám hova feltenni, 100%, hogy fogok majd ilyet csinálni! 

Nektek hogy tetszik? El tudnátok képzelni a lakásotokban?

3 megjegyzés:

dotty írta...

úú nagyon jó ötlet, szerintem csinálok egyet anyukám szülinapjára! :) nagyon lázba hozott! köszi :)

Elíz írta...

:) Nincs mit, képet mindenképpen küldj, ha megcsinálod! :)

Nóra írta...

nagyon jó kis ötlet :)

Megjegyzés küldése