Divattervezők - IV. rész


Csak annyit mondok: vörös ruha. Kinek milyen név ugrik be róla? Ha a Valentino, akkor talált! A híres vörös ruhái ugyanis a védjegyévé váltak, ha valamelyik színésznő vörösben volt a vörös szőnyegen, nagy valószínűséggel Valentino kreálmány volt a darab. Sajnos 2008-ban visszavonult a zseniális tervező és a következő években kissé csökkent a márka értéke, de az évek során a divatház visszaszerezte méltó pozícióját a divatkörökben.



Valentino miután már befejezte tanulmányait és gyakorlati tapasztalatokat is szerzett (főleg Jean Desses-nél és Guy Laroche-nál), 1959-ben megnyitotta saját butikját Rómában. Ruhái sikeresek voltak, de a vállalkozás alig egy éven belül a csőd szélére került (többek között a túlköltekezés miatt, első bemutatójukra például párizsi modelleket szerződtettek). Ekkor azonban Garavani találkozott Giancarlo Giammettivel, akivel sorsszerű találkozásai egy hosszútávú üzleti (és baráti) kapcsolatot eredményeztek. Míg Valentino végre teljes mértékben a tervezésre koncentrált, addig Giancarlo a vállalkozást igazgatta. 1962-ben végre bemutatkoztak a nemzetközi divat világában is, a kollekció nagy sikert aratott, még Jacky Kennedy is a vevőjük lett. 1966 újabb mérföldkő volt a divatház történetében, ekkor mutatták be Rómában a híres fehér kollekciót. 1970-ben bemutatták az első ready-to-wear kollekciót, valamint megnyílt első boltjuk New York-ban, Rómában és Milánóban. Ettől kezdve a sikerek egymást követték. Valentino debütált Párizsban, díajakt nyert, parfümöt adott ki, könyv jelent meg róla, 1990-ben pedig megalapították a L.I.F.E.-ot, mely szervezet az AIDS ellen harcol és a betegeket támogatja.
Végül 2008-ban Valentino abbahagyta a tervezést. Kezei közül számtalan csodálatos ruha került ki. Fő védjegyei a romantikusság, nőiesség, finomság voltak. És persze az a bizonyos Valentino vörös szín. Utolsó bemutatóján nem is mondhatott volna búcsút másképp, mint tette: egy seregnyi Valentino vörös ruhába öltözött modell között.
Ma már Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli tervezők álmodják meg a ruhákat. Szerencsére saját stílusjegyeik mellett is sikerült megőrizni valamit a mester stílusából. Kérdés viszont, hogy mi lesz majd azok után a divatházzal, hogy idén eladták a Qatarnak, mely egy óriási luxusmárka birodalmat akar kiépíteni.


Bár mindig jobban szeretem a színes, könnyű tavaszi-nyári kollekciókat, maradjunk hűek az évszakhoz és jöjjön néhány kép az idei őszi kollekcióból. (Ha van kedvetek keressetek utána néhány olyan kollekciónak, amik még Valentino kezei közül kerültek ki, gyönyörűek!)

Valentino Couture Fall 2012














 Elfogadnátok valamelyiket? :)



2 megjegyzés:

Neon Rider írta...

az utolsó előtti kreálmányt befogadnám a gardróbomba:D

http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

puszi: Ibi

Elíz írta...

:) Én nem nagyon tudnék választani egyet! :D

Megjegyzés küldése