Süssünk-főzzünk - III. rész

Ha tegnap azt írtam, hogy régen volt már "Jöhet vagy mehet?" poszt a blogon, akkor a "Süssünk-főzzünk"-re mit mondjak? :D Tavaly élt meg egy-egy bejegyzést ez a sorozat, júniusban és júliusban, pedig még mindig ugyanúgy szeretek főzőcskézni és enni. (Főleg enni.) Nem mellesleg szerettem is írni, mert tudom, hogy milyen nehéz belekezdeni a sütés-főzésbe, ha nem értünk hozzá vagy nem szeretjük. Egy rossz próbálkozás után pedig a maradék kedv is elszállhat, s e próbák általában azért sülnek el rosszul, mert túl bonyolult vagy csak simán kacifántos recept lett kiválasztva. Továbbra sem vagyok egy profi szakács és továbbra is csak ritkábban fogok jelentkezni ilyen poszttal (no nem félévente), de remélem ezúttal is tetszeni fog Nektek ez a néhány recept - és hátha sikerül segítenem a reményvesztetteknek! :)
Először egy ebédet, majd utána reggeli ötleteket mutattam meg Nektek, most pedig uzsonnára/vacsorára valók kerülnek terítékre! Ezúttal 3 sósat mutatok, legközelebb pedig 3 édeset fogok hozni!


Töltött tojás
Avagy kaszinó tojás, de mivel mégsem az, én csak töltött tojásnak hívom. 
Hozzávalók: tojás, só, bors, májkrém, vaj/margarin, mustár
Általában egyszerre 10 tojásból szoktam készíteni, így lesz 20 darab, de marad krém is. A tojásokat főzzük meg, érdemes minél keményebbre, hogy a sárgája ne legyen ragacsos. Ha megfőttek, pucoljuk meg, majd vágjuk félbe mindet, s a sárgájukat szedjük ki egy tálba. Ekkor sózzuk és borsozzuk is meg a tojások sárgáját, elég annyira, hogy éppen mindenhova jusson (később még korrigálhatunk majd). Ezután törjük össze egy habverővel, majd adjunk hozzá kb. 2 és fél evőkanál vajat/margarint és kb. 60g májkrémet (ennyi van egy kis konzervben). Jól dolgozzuk össze, míg krémes nem lesz, ekkor hozzáadhatunk egy kevés mustárt, én tényleg csak egy minimálisat szoktam (kb. egy nyomásnyit), de ízlés szerint lehet még adagolni. Ezután is keverjük jól meg a masszát. A szép végeredményért töltsük egy csillagvégű nyomózsákba/gépbe és úgy töltsük meg a tojásokat. Díszíthetjük petrezselyemmel, zöldségdarabokkal. Érdemes csípős pirosarannyal is kipróbálni! ;) Ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe 1-2 órára (és nyilván ott is kell tárolni, de nálunk egyébként sosem marad mit visszatenni :)).

Lazacos csillag
Hozzávalók: leveles tészta, lazackrém, 1 tojássárgája, kevés liszt
A recept szabadon változtatható, nálunk például legutóbb tonhalas tallér lett (amellett, hogy kerek volt, sikerült túl vékonyra kinyújtanom). :D A leveles tésztát egyszerűen beszerezhetjük a boltokból mélyhűtött verzióban, így csupán annyi dolgunk lesz vele, hogy az elkészítés előtti este kivesszük a fagyasztóból, majd másnap a felengedett tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra az alálisztezett deszkán. Ezután a formánkon múlik, hogy mennyit tudunk kiszúrni, a csillag praktikus, mert kevesebb "hulladék" marad, de nyilván azt a formát használjuk, ami van otthon és akkorát, amekkorát gusztának találunk. A csillagok tetejét kenjük be tojássárgájával és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Ha később szeretnénk, hogy a krém ne csak a tetején legyen, akkor picit nyomogassuk be a tetejüket egy kisebb átmérőjű pohárral, így miután kisültek, már csak be kell nyomni a közepüket.) 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig kell sütni. A tetszőleges krémet - jelen esetben lazackrémet - szintén csillagcsőrös zsákból érdemes bele- vagy rányomni a szebb látványért. Akár még vékony csíkokra vágott lazacszeletekkel is megkoronázhatjuk a csillagokat. Zöldségnek a friss uborkát ajánlom mellé.

Virslisaláta
Hozzávalók: virsli, tojás, majonéz, hagyma
Egy kb. kétszemélyes kiadós adaghoz először egy fél hagymát daraboljunk fel, tegyünk egy tálba és sózzuk meg. Látni fogjuk, hogy kb. mennyi virslire lesz szükségünk, úgy 10 darabot főzzünk meg, majd ha kihűltek, daraboljuk fel egyesével. 5 tojást főzzünk meg, majd ha kihűltek tojásszeletelővel karikára vagy késsel kockára daraboljuk fel és adjuk hozzá a hagymához és virslihez. Ezután már csak ízlés szerint kell a majonézt adagolni hozzá, összekeverni alaposan, de óvatosan, végül mehet is a hűtőbe, hogy alaposan lehűljön!

Ezek az ételek azért is praktikusak, mert másnap csak még finomabbak, s ha pedig rászánunk egy kis időt (tényleg mind gyorsan készen van!) az elkészítésükre vasárnap este, már garantáltan lesz valami jó a hétfőnkben! Mindemellett pedig mindet a saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk.

Ha pedig valakinek még e nagyon egyszerű receptekkel sem sikerül boldogulnia, akkor csak ajánlani tudom a FoodPanda ételrendelős oldalt, ahonnan pedig a rendelés a nagyon egyszerű, mivel átlátható és könnyen kezelhető minden - és még a választék is széles. :)

Ti szeretitek ezeket az ételeket? Miket szoktatok enni napközben és este, vacsorára?

3 megjegyzés:

Nóra írta...

úúú,de ennék most egy kis töltött tojást...vagy legalább 4-5 darabot :D

anitacsuzdi írta...

Nálunk is nagy kedvenc a töltött tojás, de én csak sóval, borssal, majonézzel és mustárral keverem össze a sárgáját, úgy is nagyon finom. Viszont időtlen idők óta ott árválkodik egy májkrém a hűtőben, lehet, hogy felhasználom végre, és kipróbálom ezt a változatot is! (:

Elíz írta...

Nóri: most hogy mondod, én is! :D
anitacsuzdi: én meg még úgy nem próbáltam, de akkor lehet legközelebb így fogom elkészíteni! :)

Megjegyzés küldése